• 20 . май . 2019 - За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха
 • 20 . май . 2019 - Плевенските деца се научиха да сортират отпадъци в цветните контейнери
 • 20 . май . 2019 - Триумф за момчетата на хандбалния отбор от Левски
 • 20 . май . 2019 - Започна третото издание на националния конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова“
 • 19 . май . 2019 - Партизан (Червен бряг) се бори за по-високо класиране в Козлодуй

Кметът Георг Спартански е изпратил свое становище до постоянните комисии по бюджет и финанси, и по култура и вероизповедания относно предложението на двете браншови организации: Националното сдружение на сватбените услуги и агенти и на Националната сватбена асоциация. В него те предлагат да се коригира размера на таксите за сключване на граждански брак определени с Наредба №17 на ОбС, както и да се приеме списък с терените, на които могат да се  извършват  сватбени ритуали.

В становището си до комисиите  кметът казва: „Искането за утвърждаване на списък  от знакови места за сватбени тържества не е целесъобразно, защото винаги ще има място, което не е включено в списъка“. Това становище явно не взема предвид факта, че става въпрос единствено за места, които са общински терени и са подходящи за сватбени ритуали. Тези места не са толкова много: музеите, каскадата, парк „Кайлъка“. Като техен собственик Общината трябва да даде разрешение за ползването им срещу съответната такса и процедура. За невключени в списъка места не става дума, такива винаги ще има, но за тях не е нужно разрешение на Общината, тъй като не са общински терени.

В кметското становище се казва още: „Личното ми мнение е, че организиране на ритуали за сключване на граждански брак в парк „Скобелев“ и Мавзолей-костница „Св. Георги Победоносец“ – места, които избират понякога сватбените агенции, не е редно. Това са места, където са разположени паметници на покойници и техни тленни останки и където хората изразяват почитта си към загиналите за освобождението на Плевен.“

Тук има два спорни момента: Първо – местата не се избират от сватбените агенции, а от младоженците. Те са тези, които заявяват на агенциите, че биха искали да им се направи ритуал на еди кое си място. Второ – защо партиини мероприятия да могат да се правят на площадката пред Вечния огън, а сватбени ритуали да не могат ?! Що се отнася до парк „Скобелев“ – там би могъл да се приеме аргумента за покойниците и тленните им останки, колкото и да е спорен от съвременна гледна точка.

Със своето становище Г. Спартански уведомява комисиите, че отдел „Правно и нормативно обслужване“ подготвя проект за нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Там ще бъдат предложени цени на услуги за провеждане на ритуали в културните институции и централна градска част. Т.е. пак ще се стигне до списък, но чрез упоменаване  имената на културните институции. Предстои комисиите да вземат своите решения по становището на кмета и да ги внесат за обсъждане в предстоящото заседание на ОбС.

Категории: Новини

Оставете коментар


За първи път плевенски...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Плевенските деца се научиха...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Триумф за момчетата на...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Започна третото издание на...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

Партизан (Червен бряг) се...

Публикувано на май - 19 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Съжаляваме, в момента няма никакви анкети.

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.