• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Музей „Къкринско ханче“. Снимка – Плевенпрес.

Жители и гости на ловешкото село Къкрина се събраха в двора на къкринското ханче, за да отбележат 180-та годишнината от рождението на Васил Левски.120 хиляди души годишно идват специално до тук, споделя Капка Кузманова – директор на Регионалния исторически музей в Ловеч.
Половин век след обесването на Апостола, къкринското ханче е изоставено и разрушено. Благодарение на родолюбиви българи, е възстановено след Освобождението по спомените на Никола Цвятков – последния придружител на Левски от Ловеч до Къкрина. И на10-ти май 1931 година е открит първия в България музей на Левски. Къкринското ханче претърпява и други драматични моменти по думите на Силвия Георгиева, уредник в Регионалния исторически музей в Ловеч. Тя отхвърля налаганата през годините теза, че Левски е предаден тук. Излязоха доста аргументи, че Левски не е предаден. Всъщност неговото залавяне в къкринското ханче е резултат от един продължителен процес и по- конкретно на две събития от лятото и есента  на 1872 година,  които постепенно довеждат до неговото залавяне в къкринското ханче.

Бих искала да подчертая една среща, когато той идва насам към Къкрина и среща две турски заптиета, които се усъмняват в него и затова се изпраща потерята, която го залавя. Но те не знаят, че залавят Левски. Физическо предателство не е имало. Нещастно стечение на обстоятелствата е залавянето му тук в къкринското ханче.

Половин век след обесването на Апостола мястото е забравено, изоставено и ханът се руши до основи. Той е възстановено по скицата на д-р Параскев Стоянов, споделя Силвия Георгиева. Това е човекът, който идва тук и по указание на Никола Цвятков, последния придружител на Левски от Ловеч до Къкрина, прави архитектурна скица на основите и така запазва за следващите поколения неговите размери и разпределение. По тази скица е възстановено ханчето и така първият в България музей на Левски отваря врати на 10-ти май 1931година.

Особено драматична е съдбата на Къкринското ханче след 9-ти септември 1944 година, разказва Георгиева. Това място е обявено за предателско и е затворено за посещения. Близо 10 години се води една дискусия за съдбата на ханчето.Благодарение на отдел „Култура“ в Ловеч, на местната къкринска общност музея отваря врати отново за своите посетители.

От къкринското ханче започва безсмъртието на Левски и в минутата на мълчание нека всеки да даде една негласна клетва пред уроците му, прикани присъстващите Силвия Георгиева.

На снимката първата вляво – Силвия Георгиева.

Категории: Новини

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Панорамата не е получила...

Публикувано от юни - 11 - 2018

0 Коментари

От МВР-Плевен с ценни...

Публикувано от дек. - 17 - 2018

0 Коментари

До кога с ботушите...

Публикувано от юни - 30 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.