• 17 . сеп. . 2019 - БФС отлага решението си по казуса със Спартак
 • 17 . сеп. . 2019 - УС на Спартак: Футболистите не се явиха в Монтана заради неразбирателство за осигурителните си вноски
 • 17 . сеп. . 2019 - Обсъждат продажба на плувен комплекс в Индустриална зона в Плевен
 • 17 . сеп. . 2019 - Започва благотворителна кампания в помощ на седемгодишно момче
 • 17 . сеп. . 2019 - Георги Лозанов: Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим.

Макетът за паметник на ген. Вазов. Снимка – Плевен прес.

Едва ли има нормален човек, който да е против издигането на паметник на този невероятен генерал. Но да вдигаш паметник, а да не вдигнеш мълчанието около съдбата и последните дни на великия пълководец – направо е престъпление. Да вдигаш паметник, а да не вдигаш мълчанието за тарикатите около неговото построяване – е направо отвратително. Ако беше жив – генералът щеше да ги подкара един по един.

Най-напред ще започне от БСП. И ще продължи с  „колегите“ си от МО. Тия „борци“ за увековечаване паметта на ген. Вазов удобно забравят, че героят от Дойран, издъхва след продължителна агония без да получи медицинска помощ, защото е бил „защитник на буржоазна България и кмет – слуга на фашисткия режим на цар Борис“.

След 9-ти септември 1944 година комунистите попиляват семейство Вазови. Писателят Иван Вазов получава званието „шовинист“ и негови творби са забранени за печат. Генерал Владимир Вазов е принуден да се върне в родния Тетевен, откъдето е съпругата му Мария.  Неговият племенник Иван /син на д-р Кирил Вазов, брат на генерала/ е разстрелян от „Народния съд“, защото е бил министър на търговията в правителството на Добри Божилов. Нищо, че е участвал активно в спасяването на българските евреи.

Синът на генерала – Георги, химик, е хвърлен без присъда в концлагера на Бобов дол, в мините. Оцелял, с избити зъби, се завръща след няколко години при семейството си. Най-малкият син на генерала, също Владимир, награден с орден „За храброст“ в т.н. Отечествена война, е осъден през 1945 год. от „Народен съд“ чрез лъжесвидетели на 10 години затвор, глоба и конфискация на имуществото. Защото е знаел английски и е бил „шпионин“. Освободен е в края на 1950 година, но ПРИСЪДАТА И ДНЕС НЕ Е ОТМЕНЕНА !

Генералът умира в Тетевен и погребението му е полулегално. На гроба му слагат дървен кръст с името, без званието генерал. По-късно когато тетевенското гробище е ликвидирано, за да се построи почивна станция на Централния съвет на профсъюзите, костите на генерала са изхвърлени за унищожение !

И за всичко това се мълчи. Все още ! Генералът няма гроб, няма мощи, няма истина за живота му, няма покаяние от убийците на душата му, но ще има паметник ?!

Какъв паметник, какви пет лева, когато душата на генерала е съсипана ! Дали от паметник има нужда, или да се възстанови честта и достойнството на името и семейството му ?!  Но това изглежда е по-трудно, отколкото да се бием в гърдите, че сме патриоти. Особено в навечерието на избори.

Със сигурност генералът щеше да има патрон и за тарикатите. Както за тези от 1941 година когато изчезват 3 милиона лева предвидени за паметник на героите от Дойран, така и за тези от 2018-та година, които се усукват около идеята за паметник заради келепиреца. Бил той политически или финансов. Защото от 80 хиляди лева за изграждането му, както първоначално се твърдеше, сега сумата е 200 хиляди лева според някои от организаторите.

А информационният център на Министерството на отбраната обяви в сайта си на 7-ми юли т.г., че има идеен проект на паметника направен от арх. Румен Данговски и скулпторите Благовест Апостолов и Марин Марков. Преди ден беше докаран и макета на идейния проект. Но никой от борците за паметник не спомена имената на първите двама. Вероятно защото Румен Данговски е съпругът на Цецка Цачева, същият, който покрай шеметната кариера на съпругата си стана шеф на отдел в държавната фирма Ръководство „Въздушно движение“ /РВД/, нищо че архитектурата няма нищо общо с въздухоплаването. За сметка на това заплатите там са космически за плевенските ширини. Скулпторът Благовест Апостолов е известен повече с това, че е приятел на Мутафчийски и автор на лъвовете и ангелите в гробницата в частното гробище „Св. Архангел Михаил“ на починалия преди 5 години оръжеен бос. Младен Мутафчийски – търговецът на оръжие  № 1 в България. Милионер. Женен за дъщеря на полковник от ДС.

Сега навързахте ли ги нещата ? Прибавете към тях  наближаващите избори, междупартийните сделки и ползата /финансова и рекламна/ от акция „паметник“  и  ще разберете защо плевенчани не желаят да дадат лептата си за построяването на въпросния паметник. Даже и да не знаят всичко за живота и съдбата на генерала, знаят морала  на тези, които от всяка кауза калкулират ползи. И това ги отвращава !

Макетът и част от инициаторите. Снимка – Плевен прес.

Ген. Владимир Вазов с тримата си синове. Снимка – интернет.

Паметниците на братята Вазови в Сопот – Владимир и Георги. Снимка – интернет.

Категории: Без категория

3 коментара са публикувани.

 1. Безработен каза:

  А за нас, безработните плевенчани ще останат само претопените гилзи от пукотевицата!

 2. Ген. Вазов каза:

  Всичката тази сган ще разстрелям!

 3. Григорий Вазов каза:

  Чичо Владо, моля те ако обичаш, разстреляй и всичките плевенски депутати!

Оставете коментар


БФС отлага решението си...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

УС на Спартак: Футболистите...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Обсъждат продажба на плувен...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Георги Лозанов: Това е...

Публикувано на сеп. - 17 - 2019

0 Коментари

Два паркинга към „Тибор“...

Публикувано от мар. - 25 - 2018

0 Коментари

Още за „Хуфу“ ЕООД

Публикувано от сеп. - 13 - 2017

1 Коментар

МВР издирва Михаела от...

Публикувано от юни - 25 - 2019

0 Коментари

Млади възрожденци от село...

Публикувано от юли - 26 - 2017

0 Коментари

Бюджетът на Плевен –...

Публикувано от ян. - 28 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кой кандидат-кмет на Плевен ще подкрепите на предстоящите избори?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.